0577 - 46 21 98
menu

De aanslagsoort van meubelscharnieren

12 september 2017 Tags: potscharnieren, aanslagsoort

Jouw keukenkasten, de deurtjes van het tv-meubel of de buffetkastdeuren: ze zijn ongetwijfeld aan het frame gemonteerd met meubelscharnieren – of specifieker: potscharnieren. Een perfecte oplossing die met je meedenkt, want je kunt bij het bestellen van deze meubelscharnieren meteen alle gewenste eigenschappen voor jouw situatie kiezen. Er is echter nog iets waar je rekening mee moet houden vóór aanschaf: de aanslagsoort.

Potscharnieren

Wat is de aanslagsoort van mijn kastdeur?

De aanslagsoort. Kans bestaat dat je er nog nooit van gehoord hebt… maar daar brengen wij verandering in! Je herkent deze aanslagsoort aan de positie van het kastdeurtje ten opzichte van het binnenwerk van de kast. Ligt jouw kastdeur op het grootste deel van het frame, dan zal je (van voren bekeken) het binnenwerk nauwelijks zien. In dat geval heb je te maken met volledig voorliggende deuren. Bedekken twee kastdeurtjes samen bijna het gehele frame van de kast, dan spreek je van half voorliggende deuren. Zit het kastdeurtje in het binnenwerk (en dus niet erop) en zie je rondom de deur randjes van het kastframe, dan heb je te maken met binnenliggende deuren. Nog steeds gefronste wenkbrauwen? Onderstaande afbeelding verduidelijkt de uitleg!

Een potscharnier voor elke situatie

Voor elke aanslagsoort is een ander soort meubelscharnier nodig. De draai die een potscharnier moet maken, verloopt bij een volledig voorliggende deur namelijk anders dan bij een binnenliggende deur. Een ander soort knik zorgt ervoor dat de deurtjes in beide gevallen niet tegen het frame stoten. Bepaal verder of jouw meubelscharnier een maximale openingshoek moet hebben, wel of niet met geïntegreerde intrekking en geïntegreerde demping uitgevoerd is en hoe hij gemonteerd moet worden.

Bekijk onze meubelscharnieren