0577 - 46 21 98
menu

Het nut van het excentrische gat in jouw stift

Tags: Deurbeslag, bevestiging, krukstift, excentrisch gat

Heb jij de stift van jouw deurbeslag weleens goed bekeken? Zo ja, dan is je ongetwijfeld opgevallen dat er een gat in zit. Én dat het gat in deze stift niet precies in het midden zit. Geloof ons: dat komt niet omdat we per ongeluk uitgeschoten zijn bij het maken ervan… het excentrische gat zit er met een reden! Die reden is voor jou belangrijk om te weten vóór je jouw deurbeslag gaat monteren.

krukstift met schroeven
Het linker voorwerp is een krukstift met een excentrisch gat. Samen met schroeven en patentbouten kun je met deze hulpmiddelen jouw deurbeslag monteren.

Betekenis “excentrisch”

1) Niet in het middelpunt gelegen
2) Uitmiddelpuntig

Functie van het excentrische gat

Het excentrische gat in een stift zorgt ervoor dat één van de vier wanden van de stift flink dunner wordt. Dit maakt het mogelijk om de inbusbout (die je nodig hebt om een deurkruk vast te zetten aan de rest van het deurbeslag) door deze wand van de stift te draaien. De bout is hierdoor vergrendeld in het gat. Het is van belang dat je stift zó door het krukgat steekt, dat de dunne wand aan de zijde zit van de inbusbout. Op het nekje van jouw deurkruk kun je zien waar de inbusbout moet komen: aan die kant zit een klein gaatje in het deurbeslag. Je draait de inbusbout met een paar slagen door de stift en merkt dan als het goed is dat deze stevig vast zit in het gat.

Bestel onze stiften en overige bevestigingen